Cumartesi, Nisan 20, 2024

                                                                       

Pap-smear testi nedir?

Kad??nlar için en büyük önem ta????yan testlerden bir tanesi Pap-smear testidir. Rahim a??z??nda olu??an yada olu??abilecek kanserler hakk??nda bilgi veren bu test hakk??ndaki genel bilgileri uzmanlar aç??klad??.Pap-Test Dr.George Papnicolaou taraf??ndan adland??r??lm???? ve rahim a??z?? kanserlerinin taramas??nda kullan??lan bir testtir. Rahim a??z??nda kanser veya kanser öncesi de??i??iklikleri taramada faydal?? olur. Kanser öncesi hücreler rahim a??z??n??n tam yüzeyindedir. Bu tarama testiyle buradan al??nabilirler ve incelenebilirler.

 

Pap-Smear Testler ile rahim a??z?? kanserlerinden meydana gelen ölümlerin azalmas??nda çok ba??ar??l?? olunmu??tur. Bir kad??n rahim a??z?? kanseri olmadan önce kanser öncesi birkaç evre geçirir. Bu evre genellikle bir y??l??n üstünde bir süreçtir.

Rahim A??z??

Rahimin dar ve a??a????daki bölümüdür, vajinaya aç??l??r, cildinize benzer ince bir doku tabakas??yla örtülüdür. Bu dokuyu olu??turan hücreler sürekli ço??al??rlar. Bu ço??alma s??ras??nda alt tabakay?? olu??turan hücreler yava??ca rahim a??z?? yüzeyine do??ru yer de??i??tirirler, yüzeye olu??an bu hücreler vajinaya dökülürler. Bu ço??alma süresince bir ??ekilde de??i??iklik oldu??unda anormal hücreler olu??ur. ????te bu anormal hücreler kansere dönü??ebilir. ??ayet anormal hücreler bulunursa, s??kl??kla basit bir i??lemle tedavi edilebilirler.

Pap-Test normal jinekolojik muayene sonucunda doktorun ofisinde yap??labilen basit bir testtir. Bu testi planl??yorsan??z iki üç gün önceden vajinay?? y??kamay??n ve vajinal ilaç kullanmay??n. Çünkü bü i??lemler hücrelerin kaybolmas??na yol açabilirler. Adet kanamas?? s??ras??nda de??ilseniz bu test daha iyi sonuç verir. Jinekolojik muayene s??ras??nda bu testi yapmak için vajinaya rahim a??z??n?? gösteren spekulum isimli özel bir alet uygulan??r.

Hücreleri rahim a??z??ndan almak için bir pamuk uçlu çubuk veya f??rça kullan??labilir. Bu i??lem a??r??l?? de??ildir. Hücreler rahim a??z?? aç??kl??????n??n içinden ve rahim a??z??n??n d???? k??sm??ndan al??n??r. Bunlar incelenmek üzere laboratuvara gönderilir. Laboratuvar normal görünmeyen hücreleri ara??t??r??r. Sonuçlar hücrelerin görüntülerine göre s??n??fland??r??l??r.

Pap-Test Her Zaman Do??ruSonuç verir mi?

Her zaman yüzde yüz do??ru sonuç vermez. Di??er laboratuvar testlerinde oldu??u gibi yanl???? sonuç almak olas??d??r. Hastal??k olmas??na ra??men sonucun temiz ç??kmas??na de??i??ik nedenler yol açabilir. Yeterli hücre yoksa, çok say??da hücre varsa, hücrelerin rahim a??z??n??n hem içinden hem de yüzeyinden al??namay??????, enfeksiyonun anormal hücreleri ortamdan uzakla??t??r??lmas?? gibi nedenler. Böyle durumda birkaç hafta veya ay sonra Pap-Test’i tekrarlamak gerekir. Bazen de doktorunuz kolposkopiye ba??vurabilir. Bu alet doktor ofisinde kullan??lan özel bir mikroskopdur. Rahim a??z??na kolposkopdan bakan doktor anormal de??i??iklikleri görebilir ve bu gözlem s??ras??nda biyopsinin gerekli olup olmad??????n?? e??er gerekliyse de biyopsi tipine karar verir.

Bütün bu i??lem sadece birkaç saniyelik bir rahats??zl????a yol açar.

Sonuç :

Pap-Smear testi rahim a??z?? kanserine dönü??ebilecek hücresel de??i??iklikleri saptamaya yarayan en pratik ve en iyi yöntemdir. Böylece erken tan??yla kanserden korunmak mümkün olabilir. Jinekolojik muayene için y??lda bir kez doktorunuza görünmeniz gerekmektedir. Bu muayene s??ras??nda da Pap-Smear testiniz yap??l??r.

Anormal vajinal kanama, lekelenme ya da ak??nt?? durumunda vakit geçirmeden doktorunuza görünmeniz gerekir. Bu belirtiler baz?? ??eylerin yolunda gitmedi??inin i??aretidir. Pap-Test’iniz anormal ç??karsa paniklemeyin doktorunuzun önerilerine kulak verin. Pap-Test sonuçlar?? anormal ç??kan kad??nlar??n pek az??nda ilerlemi?? kanser vard??r. Pap-Test sayesinde son k??rk y??lda rahim a??z?? kanserleri azalm????t??r. Buna kar????l??k genç kad??nlarda anormal hücre saptanma oran?? artm????t??r. Bu da gösteriyor ki rahim a??z?? kanserini önlemede Pap-Test çok önemlidir. Bu testi yapt??rmak sa??l??k kontrolünüzün temel bir anahtar??d??r. ??lk Pap-Smear Test’inizi 18 ya?? veya seksüel aktivite ba??lad??????nda yapt??rabilirsiniz.

Rahim A??z?? Kanserinin Olu??umu ??çin Risk Faktörleri :

  • Birden fazla seksüel e??iniz varsa
  • Genital si??iliniz varsa
  • AIDS virüsü varsa
  • Sigara içiyorsan??z

Bu risk faktörlerini ta????yorsan??z her y??l düzenli olarak Pap-Test’i yapt??rmay?? asla ihmal etmeyiniz.

Kaynak : http://www.sagliksiteniz.com

UYARI

Bu uygulama arac??l?????? ile ula??aca????n??z Patoloji Sonuç Raporlar?? bilgilendirme amaçl??d??r. Resmi sonuç niteli??i ta????maz. Özel Güne?? T??bbi Patoloji Laboratuvar??, yetkili doktorlar?? taraf??ndan ??slak imza ile imzalanmam???? bilgi ve raporlar??n sorumlulu??unu kabul etmez. Kesin bilgi ve belgeler için lütfen Özel Güne?? T??bbi Patoloji Laboratuvar?? ile görü??ünüz.